Korkové pantofle jsou nejen pohodlné a stylové, ale do značné míry také udržitelné.

Díky kombinaci přírodních materiálů a tradičních řemeslných postupů si získaly oblibu po celém světě. Ale jak se vlastně vyrábí? V tomto příspěvku vás provedeme celým procesem od sklizně korku až po hotový produkt.

Výroba korkových pantoflí začíná v korkových lesích, především v Portugalsku a Španělsku. Korkové duby, ze kterých se korek získává, jsou specifické tím, že mohou být sklizeny bez poškození samotných stromů. Kůra se sklízí ručně pomocí speciálních nástrojů, přičemž stromy nejsou poškozeny a mohou produkovat korek po mnoho desetiletí. Po sklizni se kůra nechává několik měsíců sušit na slunci. Následně se korek vaří, aby se zbavil nečistot a aby se zvýšila jeho pružnost.

Připravený korek se následně společně s přírodním latexem a jemnou jutovou přízí "pečou" za dodržení přesných technologických postupů ve speciálních strojích. V tomto kroku stélka, jako základ boty, získává anatomický tvar a další potřebné vlastnosti.

 Lisování korkových stélek 

Zatímco stélky se vyrábějí z korku, svrchní část pantoflí může být vyrobena z různých materiálů. V naší kolekci pantoflí používáme výhradně pravou kůži. Z té se vysekávají jednotlivé dílce, které se tvarují podle designu pantoflí.

Montáž a lepení je klíčovým krokem ve výrobě korkových pantoflí. Tento proces zahrnuje pečlivé spojení svrchní části pantoflí s korkovou podrážkou, což je zásadní pro zajištění pohodlí, trvanlivosti a estetického vzhledu finálního produktu.

Lepení podešví

Výroba korkových pantoflí je fascinující proces, který kombinuje tradiční řemeslné dovednosti s moderními technologiemi. Každý pár pantoflí je výsledkem pečlivé práce a respektu k přírodě. Pokud hledáte pohodlnou, trvanlivou a udržitelnou obuv, korkové pantofle jsou skvělou volbou. Nejenže budete podporovat udržitelné výrobní postupy, ale také si užijete jedinečný komfort, který korek nabízí.

Celou kolekci korkových pantoflí najdete tady.
×